Tusen takk for din henvendelse

Beskjeden din er sendt, vi skal gjøre vårt beste for å svare deg raskt.

Kontakt

Din forespørsel blir videresendt til

Forespørsel

Felt merket med * må fylles inn

Kundehistorier

Fremtidige muligheter med FleXicut

8 Mai 2017

Da den islandske fiskeprodusenten Oddi hf. bestemte seg for å investere i Marel`s FleXicut, maskinen for detektering og fjerning av pinebone, gjorde de en investering i kvalitet, effektivitet og fremtidige muligheter for utvikling av nye produkter.

Installasjonen av et Marel FleXicut system for detektering og fjerning av pinbone, ved Oddis foredlingsanlegg i Patreksfjordur på Island i mars 2017 markerte et høydepunkt i et langvarig samarbeid mellom Oddi og Marel.

Oddi har brukt Marel utstyr i flere tiår. De startet tidlig med vektene fra Marel og har fulgt utviklingen av de nye hvitfiskløsningene siden den gang. Da den nye generasjonen flowlinjer kom på markedet, så de muligheten og fornuften i å koble alt utstyret sammen. Idag er Oddis anlegg utstyrt med et stort utvalg av produksjonsutstyr fra Marel; vekter, gradere og porsjonskuttere. De har også installert Marel’s Innova-programvareløsning som overvåker alle prosessene i produksjonen.

«Dette gir oss en jevn flyt i produksjonen, noe som igjen har stor innvirkning på effektiviteten», forklarer Oddis administrerende direktør Skjoldur Palmason. «Hvert steg vi har tatt med Marel i årenes løp, har alltid påvirket bunnlinjen positivt.»
 

MAKSIMAL VERDIØKNING

Det har vært tøffe tider i det siste for islandske fiskeprodusenter på grunn av en styrket valuta. Dette har gjort det ekstra vanskelig å være konkurransedyktig. Timingen kan virke rar med å investere tungt i nytt utstyr nå, men Palmason forklarer: «Det beste vi kan gjøre under forhold som dette, er å forsøke å overvinne utfordringene. Noe vi gjør ved å utnytte råvarene optimalt og oppnå maksimal verdiøkning. I denne sammenheng er FleXicut et godt forretningsmessig valg.»

«Vi fulgte med på FleXicut fra lanseringen i Brussel-messen i 2015. Den var fremdeles under utvikling, men det var alltid bare et spørsmål om når vi skulle investere», sier Palmason.

Avtalen ble undertegnet ved Marel`s Whitefish ShowHow i København i november 2016. Da hadde spesialister fra Oddi og Marel drøftet og godkjent løsningen, payback kalkyler og langsiktige fordeler for installasjonen. Demoer av FleXicut ved arrangementet viste hvordan maskinen produserer ensartede og nøyaktig kuttede produkter. «Det var en perfekt setting for å undertegne avtalen», sier Palmason.

Avtaleinngåelse på Whitefish ShowHow 2016 (Venstre-Høyre) Oddis administrerende direktør Skjoldur Palmason, Marel sin regionale salgssjef Valdimar Sigurdsson og Oddis styreformann Sigurdur ViggossonAvtaleinngåelse på Whitefish ShowHow 2016 (Venstre-Høyre) Oddis administrerende direktør Skjoldur Palmason, Marel sin regionale salgssjef Valdimar Sigurdsson og Oddis styreformann Sigurdur Viggosson
 

UNIK PÅ MARKEDET

Den nye linjen hos Oddi vil inneholde FleXicut, maskinen for detektering og fjerning av pinebone, inklusiv porsjonering av filetene samt FleXisort-systemet som distribuerer de ulike produktene.

FleXisort er designet for å distribuere de ulike produktene ut fra skjæremaskinen ved hjelp av en «drop down» mekanisme. Maskinen fordeler porsjoner i opptil åtte forskjellige produktlinjer spesifisert av FleXicut`s programmering.

 

Etter vår mening er dette den viktigste utviklingen innenfor hvitfiskforedling på flere tiår. Det er en revolusjon.

– Skjoldur Palmason, Oddis administrerende direktør

«Vi tror at denne kombinasjonen med pinebone fjerning og den skånsomme håndteringen er unik på markedet», forklarer Palmason. «Vi tror dette systemet vil bidra til at vi kontinuerlig kan maksimere utbyttet av råvarene våre og samtidig dekke markedsbehovene enda bedre. Så snart markedet får kjennskap til de ensartede produktene som man får med FleXicut, vil det ikke ta til takke med noe annet.»
 

KVALITETSFOREDLING

«Hos Oddi legger vi vekt på kvalitet fremfor kvantitet, og FleXicut vil bidra til at vi fortsatt kan betjene «high-end» markedet samt utvide produktmulighetene våre», sier Palmason. «Løsningen vil gjøre det mulig å utvikle flere produktområder for kundene – noe som styrker konkurransefortrinnet vårt – med produksjon av ferske loin og fileter av ypperste kvalitet.»

«Og med stadig større konkurranse i næringen vil FleXicut redusere kostnadene gjennom redusert manuelt arbeid. I tillegg får vi økt utbytte på produktene når avskjæret holdes på et minimum», legger han til.

I år er det 50 år siden Oddi ble etablert. «Det er en perfekt anledning til å investere i fremtiden», sier Palmason. «Vi har gjort store investeringer i det foregående året, og installasjonen av FleXicut-systemet neste måned vil bli høydepunktet – en flott måte å feire 50-årsjubileet på!»